Onze leden stellen zich voor in “ik en mijn instrument”


Frans – trompet

Hallo,
Ik ben Frans van Weenen en de trompet is mijn instrument, mijn op één na grootste liefde.
Hoe komt een Acquoys jongetje bij een muziekvereniging in Leerdam?
 
Als klein jongetje was ik altijd al met muziek bezig en op mijn 9e jaar was ik aan het aardappels rapen bij de boer die achter ons een boerderij had in Acquoy. Een ander jongetje vertelde dat hij trommel speelde bij een drumband in Leerdam, de toenmalige Glasstad Drumband volgens mij. Dat leek mij ook erg leuk en de volgende woensdagmiddag ging ik op de fiets met hem mee naar Leerdam. Helaas was er geen trommel beschikbaar en dat was voor mij een grote teleurstelling. Er was nog wel een houten piccolo en die kreeg ik samen met een boekje mee naar huis. De opdracht was om de eerste bladzijde uit het boekje te oefenen. Ik was niet enthousiast, maar mijn ouders wel. Vooral mijn vader, hij had namelijk heel lang es-bas gespeeld bij de Acquoyse muziekvereniging, en was blij dat het geen trommel was geworden. Waarschijnlijk ook vanwege het oefenlawaai van een trommel.
 
De volgende woensdagmiddag ging ik weer naar de muziekdocent in Leerdam, dat was dhr. Cees van Delsen. Hij vond dat ik goed had geoefend, dit was vooral dankzij de hulp van m’n vader en ik kreeg het volgende lesje om te oefenen.
Enkele dagen later werd er bij ons thuis in Acquoy aangebeld door Henk van Delsen, zoon van Cees van Delsen. Hij wist de weg in Acquoy, want had verkering met een meisje uit Acquoy. Hij kwam met een boodschap van zijn vader en had een klein zwart koffertje bij zich. De kleine jongen van Weenen kon volgens zijn vader beter cornet leren spelen en lid worden van Harmonie Aurora. Toen werden mijn vader en later ook ik pas echt enthousiast, dit was namelijk een echt muziekinstrument vond hij en dat vond ik ook. Mijn vader was vroeger namelijk ook begonnen op cornet. Zo is mijn liefde voor de cornet en later trompet begonnen en nooit meer gestopt. Ik kreeg een jaar lang elke woensdagmiddag les bij dhr. van Delsen in Leerdam, op mijn fietsje, koffertje achterop en een uur lang instructie aan de ronde tafel met altijd een kop zwarte koffie, een pakje zware van Nelle en een piepklein zakmesje dat van Delsen gebruikte als gum.
 
Na een jaar les mocht ik voor het eerst mee gaan spelen in het groot orkest, tijdens een repetitie op vrijdagavond in de Technische School in Leerdam. Er bestond toen nog geen opstap- of leerlingenorkest.
Zo is mijn verhaal in 1969 bij Aurora begonnen en gaat tot de dag van vandaag nog steeds verder. Tijdens mijn 52 jarig lidmaatschap werd ik zelfs erelid gemaakt en daar ben ik bijzonder trots op.
 
In de nu 53 jaar lid bij Aurora heb ik natuurlijk heel veel meegemaakt, ik zal proberen een paar leuke anekdotes eruit te lichten.
Aurora had in mijn beginjaren geen leerling orkest, maar wel een boerenkapel. Dit was een orkest voor feestjes en partijen en stond onder leiding van Karel Gudde, een bijzonder enthousiaste man die van elk optreden een feestje maakte. Ik werd al vrij snel gevraagd mee te gaan spelen in de boerenkapel en ik denk dat ik daar ook mijn eerste biertje heb leren drinken. Zonder drank geen klank was het motto. Met de boerenkapel gingen we werkelijk het hele land door voor optredens en we hebben zelfs meerdere keren opgetreden bij het carnaval in Keulen.
 
Vrienden voor het leven.
Dhr. van Delsen was dirigent bij meerdere orkesten, ook bij o.a. Fanfare De Volharding in Noordeloos. Regelmatig werden over en weer muzikanten gevraagd te helpen bij optredens van deze orkesten. Zo kwam er al snel na mijn introductie bij het groot orkest een nog kleiner jongetje meespelen, Cees Trappenburg, nu een zeer begaafd professioneel trompettist en ook dirigent bij verschillende orkesten. Wij werden erg goede vrienden en zijn dat door de jaren heen steeds gebleven. Cees en ik werden door dhr. van Delsen al snel aangewezen om met uitvoeringen een trompet solo te spelen, o.a. ook Middernacht van de Gebr. Brouwer. In Coronatijd hebben Cees en ik het initiatief opgepakt om regelmatig samen te gaan studeren en we doen dat nog steeds. Ik ben de muziek en Aurora in het bijzonder nog steeds dankbaar voor onze vriendschap.
 
Waarom muziek maken zo leuk is, hebben al veel mensen voor mij gezegd en kan ik alleen maar bevestigen. Ik hoop daarom nog heel veel jaren met veel plezier muziek te kunnen maken bij deze mooie vereniging en fijne groep mensen.
Terug naar Leden stellen zich voor